Opleiding Ruitervoorkeuren

Effectiever lesgeven aan verschillende type ruiters. Met Ruitervoorkeuren wordt jij díe coachende instructeur, die raad weet met hardnekkige beweegpatronen en flexibel inspeelt op verschillende leerstijlen.

Iedereen beweegt en leert op z’n eigen manier. Het is om die reden, dat bepaalde aanwijzingen bij de ene ruiter wel direct goed uitpakken en bij de andere ruiter niet. Ook wat betreft de lesopbouw. Je ziet dat het probleem bij de ruiter ligt, maar je krijgt geen verbetering op welke aanwijzing je ook geeft. Of: je leerling blijft groot en veel bewegen en dat is helemaal niet nodig, maar hoe verander je dat?

In de opleiding van Ruitervoorkeuren leer je bewegingsvoorkeuren herkennen en hoe je deze kunt coachen. Ook leer je waar verschillen in beweging en ontspanning vandaan komen en hoe je daar als ruiter je voordeel mee doet. Deze motorische voorkeuren hebben alles te maken met hoe een ruiter zijn stabiliteit, ontspanning en techniek regelt. Hoe je deze verbetert en nog belangrijker: met welke aanwijzingen. Je ontdekt meer over jouw unieke lesgeefstijl en hoe je deze flexibel aanpast aan jouw verschillende ruiters.

 Zo creëer je nog meer impact en trainingseffect bij jouw ruiters. Je leert coachend lesgeven en op een andere manier kijken naar ‘het perfecte plaatje’. Hoe iets eruitziet zegt namelijk nog niets over de juiste inwerking van de hulpen en of dit motorisch vol te houden is voor jouw leerling. Naast motorische voorkeuren leer je ook over mentale voorkeuren, wat iets zegt over de manier waarop mensen leren en informatie verwerken. Handig om te weten, want hier ligt de succesfactor verscholen hoe je bij jouw leerlingen het zelflerend vermogen aanspreekt. Je gaat ontdekken hoe het zelflerend vermogen bijdraagt aan een blijvend trainingseffect!

De opleiding bestaat uit drie losse modules die ervoor zorgen dat je je vaardigheden aanscherpt, waarmee je nog meer impact en trainingseffect creëert bij jouw lesklanten. De drie levels bereiden je voor tot en met het niveau van Ruitervoorkeuren Coach. 

Level 1 - Ruitervoorkeuren Instructeur

Motorische voorkeuren

Leer te herkennen waar iemands motorische voorkeuren liggen en hoe je deze kunt coachen. Maar ook waar verschillen in beweging en stabiliteit vandaan komen en met welke aanwijzingen je deze verbetert. Tot slot gaan we in op de leervoorkeuren waarbij je meer leert over jouw eigen unieke lesgeefstijl en hoe je deze kunt aanpassen op de voorkeuren van jouw ruiters.

Level 1 is voor iedere beginnende en ervaren instructeur, die houding en zit wil verbeteren. Ontdek jouw Ruitervoorkeuren Profiel en krijg dressuurles van Suzanne Heemskerk.

Level 2 - Ruitervoorkeuren Instructeur

Motorische & Mentale voorkeuren

Na het volgen van level 1 kan je je vaardigheden nog verder vergroten door het volgen van de level 2-opleiding. Hierin gaan we kijken naar verschillende ruiters om het oog steeds verder te trainen. Daarnaast gaan we jouw kennis uitbreiden met de functie van het mobiele punt en welke aanwijzingen het beste passen bij welke type ruiter.

Level 2 is voor iedere instructeur, die nog beter de Ruitervoorkeuren wil toepassing in de disciplines manege lessen, rijden zonder angst, western, dressuur of springen en zichzelf wil verbeteren in het coachend lesgeven.

Level 3 - Ruitervoorkeuren Coach

Motorische & Mentale voorkeuren, Leerstrategieën & Coachingtechnieken

In het laatste level van de Ruitervoorkeuren-opleiding sta jij als coachende instructeur centraal. Een goede mix van instructie en coachen, leerstijlen en lesontwerpen. Je kan de ruiter coachen naar zijn natuurlijke leerproces en hierbij de juiste technische aanwijzingen geven.

Als instructeur of coach heb jij je eigen kwaliteiten, methodiek en persoonlijke visie. Deze laatste opleiding draagt bij aan het nog verder ontwikkelen van jou als coachende instructeur en ontwerper van het leren.

Level 3 is voor díe coach die het inspelen op verschillende leerstijlen z’n specialiteit heeft gemaakt. Richt zich op de ervaren instructeur die zichzelf wil ontwikkelen in de persoonlijke visie op het lesgeven in de paardensport.

Level 3 instructeurs sluiten af met een proef van bekwaamheid en mogen zich Ruitervoorkeuren Coach noemen.